duminică, 4 decembrie 2011

Suflet anxios

   Anxietatea este acea stare de frica care apare fara un motiv explicabil. Aceasta frica este insotita de sentimentul de asteptare a unui eveniment nedorit dar necunoscut, care pare a fi pe cale sa se intample si de o presimtire pesimista. In cele mai multe cazuri aceasta frica nejustificata este insotita de manifestari precum: transpiratie, uscaciunea gurii,  senzatie de "nod in stomac", slabiciune musculara, lipsa de aer, durere in piept. Adesea se pot simti accelerarea batailor inimii si bataile neritmice ale acesteia, manifestari descrise astfel:  "sta sa-mi sara inima din piept" sau "parca inima imi bubuie".
   Atacul de panica este versiunea extrema a anxietatii. Acesta defineste intervalele de timp (care se pot prelungi pana la zeci de minute) in care frica atinge cote paroxistice si apare sentimentul de asteptare iminenta a unei catastrofe, teama de moarte si de a nu pierde controlul asupra realitatii sau de a nu innebuni.
   Nu este vorba despre nebunie si nici despre nebuni ! 
   In general, anxietatea ca suferinta sufleteasca de sine statatoare (neasociata altor suferinte psihice) este o reactie a organismului uman la factori stresanti din mediu.
   Persoanele care desfasoara activitati ce implica un grad mare de responsabilitate sociala sau financiara se pomenesc la un moment dat cu anxietate cu sau fara atacuri de panica. De asemenea situatiile necunoscute (schimbarea locului de munca, schimbarea domiciliului, emigrarea etc) sunt cauze care declanseaza aceasta suferinta. Situatia materiala precara, nesiguranta locului de munca, mediul social sau familial instabil, divortul, moartea unei persoane apropiate sunt in egala masura motive care pot declansa anxietatea.
   In cazul bolilor somatice poate aparea frecvent aceasta reactie psihica numita anxietate. Putem enumera: bolile de inima (angina pectorala, infarctul miocardic), ulcerul gastro-duodenal, bolile de plamani care implica insuficienta respiratorie (apare senzatia de lipsa de aer), bolile care presupun durere pe termen lung si multe altele.
   ANXIETATEA SE VINDECA. Trebuie doar sa consultati un doctor de suflete care va poate recomanda un tratament medicamentos eficient (chiar exista!) insotit sau nu de o psihoterapie bine aleasa.
   Va sfatuiesc cu caldura sa nu va tratati dupa sfatul: vecinilor, al prietenilor, al rudelor sau al altor "cunoscatori", pentru ca in practica nu exista anxietate ci doar oameni anxiosi, cum in general nu exista boli ci doar bolnavi. Fiecare suflet este unic.
  
  

3 comentarii:

  1. Anxietatea se vindeca consultand un "doctor de suflete" si urmand tratamentul medicamentos recomandat. Cum videcam dragostea, daca tot a fost considerata o boala si codata ca atare in OMS?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine considera dragostea o boala?
    Va rog sa-mi recomandati tratatul in care dragostea este codificata ca boala!

    RăspundețiȘtergere
  3. "Pasiunea amoroasa" este comparata din punct de vedere neuro-bio-chimic si chiar comportamental cu o stare de nebunie. Mi-am permis sa spun ca dragostea adevarata este "calma" si la norocosi dureaza "pana ce moartea ii va desparti"

    RăspundețiȘtergere