sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Alcoolul, romanul si psihiatria

Peste 30% din internarile in regim de urgenta intr-un Spital de psihiatrie din Romania sunt efectuate cetatenilor prezentand probleme legate de consumul de bauturi alcoolice. Sintetizand se poate spune ca motivele acestor internari sunt: tulburari ale comportamentului social in contextul consumului de alcool etilic (sub toate formele sale) si starea de sevraj la etanol. Alte probleme generate de consumul acestei substante si care impun internarea in regim de urgenta nu sunt semnificative statistic pentru procentul urias mentionat mai sus.
Alcoolicul este acea persoana care consuma mai mult sau mai putin regulat bauturi alcoolice, in ciuda problemelor cauzate de acest obicei (probleme familiale, profesionale, sociale, legale, precum si boli ale diverselor organe, aparute in timp).
O stare aparte care poate sa apara la alcoolici si care merita atentia este starea de sevraj etanolic. Starea poate avea diferite nivele de gravitate mergand de la simple tremuraturi ale extremitatilor, frica, probleme ale somnului si culminand cu sindromul numit delirium tremens. 
Acest sindrom este caracterizat prin tremuraturi generalizate ale corpului, transpiratie abundenta, febra, tulburari ale functionarii inimii, variatii ale tensiunii arteriale, modificari ale unor parametri biologici sanguini, modificari ale secretiilor hormonale, scaderea marcata a apararii imunitare si manifestari de aspect psihiatric (dezorientare spatio-temporala, delir, halucinatii, agitatie psiho-motorie). Rezolvarea aceastei urgente vitale intra in atributia unei echipe terapeutice formate din medic urgentist, medic specialist in terapie intensiva, daca este cazul, si psihiatru. Oricum acest sindrom poate fi abordat optim numai intr-o unitate spitaliceasca cu posibilitati de resuscitare cardio-respiratorie. Din nefericire in Romania nu se intampla asa. Cutumal, in lumea medicala, starea de delirium tremens este socotita ca o patologie strict psihiatrica si abordata ca atare iar aceasta modalitate de abordare monodisciplinara creste rata mortalitatii.
In afara acestei urgente, tulburarile psiho-sociale care apar in alcoolism sunt in responsabilitatea psihiatrului.
Dar, educarea cetatenilor de toate varstele de catre vectori de opinie sociali (parinti, cadre didactice, politicieni, persone din sfera media, etc) in legatura cu pericolele legate de consumul de alcool ar constitui preventia cea mai eficienta.

vineri, 25 noiembrie 2011

Spitalele de Psihiatrie - Nu va temeti de nebuni !!

In cel mai bun caz spitalele ce gazduiesc pacienti cu probleme psihiatrice sunt privite de marea masa cu curiozitate si abordate cu sfiala si neincredere. In extrema se afla cei care demonizeaza, stigmatizeaza si infiereaza aceste asezaminte si eticheteaza pacientii drept nebuni,  de care e bine sa te feresti. Nu este vina cetateanului platitor de asigurari de sanatate si client al acestui sistem de asigurari pentru informarea precara in legatura cu rolul exact al fiecarei specialitati medicale in parte. In primul rand in Spitalul de psihiatrie nu sunt internati nebuni ci pacienti psihiatrici. In al doilea rand, acesti pacienti prezinta suferinte atat de diferite incat nu pot fi incadrati si catalogati la gramada. Acesti suferinzi pot prezenta (enumerarea nu este in scop didactic): probleme legate de somn, depresii, sentimente de frica (anxietate si atacuri de panica), probleme legate de memorie si atentie, probleme legate de adaptarea in diverse medii sociale, scaderea ingrijoratoare a randamentului in munca fizica sau intelectuala, dar pot fi si pacienti psihotici (asa numitii si stigmatizatii nebuni). Definind foarte succint si poate nu cu precizie chirurgicala notiunea de psihoza, se poate spune ca aceasta este acea stare de durata mai lunga sau mai scurta care il pune pe pacient in postura de a nu mai avea o legatura exacta cu realitatea si de a fi partial sau complet iresponsabil de faptele sale. DIN FERICIRE metodele moderne de tratament medicamentos au eficienta deosebita si-i pot aduce cu picioarele pe pamant si pe acesti psihotici sau nebuni (daca doriti asa). Psihiatria moderna, care se practica in Romania cu succes de zeci de ani, face din marea majoritate a pacientilor cazuri recuperabile. Psihiatrii nu incarcereaza monstri si nici nu lasa in societate pericole publice. Cazurile mult prea mult mediatizate in presa, de pacienti psihiatrici aflati in afara spitalelor si care au comis fapte cu caracter medico-legal sunt nefericitii care nu au ajuns sa fie tratati, au avut poate tratament neadecvat sau au intrerupt tratamentul prescris din cauza saraciei, a indiferentei sociale sau a intolerantei umane. Este rolul nostru, al medicilor, sa va informam corect si la zi despre posibilitatile de a ameliora suferinta umana, indiferent daca e vorba de psihiatrie sau oricare alta ramura a medicinei.

Mult prea singuri

Intr-o societate suprasaturata de informatie, ne ramane foarte putin timp sa ne uitam si spre cei ale caror suflete plang. Psihiatrii sunt priviti in continuare cu rezerva atunci cand este vorba de diagnostic sau tratament. In Romania pacientul psihiatric continua sa fie stigmatizat, deoarece suferintele sufletului nu sunt cuantificabile matematic si nu pot fi inregistrate sau analizate cu aparatura, oricat de performanta ar fi ea.
Specialistul in boli mintale ramane in continuare doctorul de suflete.
Sufletul este un organ pe care nu-l putem percepe cu niciunul din cele cinci simturi conventionale. De fapt, sufletul esti tu insuti.