sâmbătă, 31 decembrie 2011

LA MULTI ANI !

   Am visat ca sapte miliarde de suflete, de toate rasele, culorile, religiile, sexele si varstele se bucurau impreuna la trecerea dintre ani. In visul meu nu mai erau meridiane terestre si toate orologiile indicau simultan miezul noptii.
   Am deschis apoi infrigurat toate dictionarele lumii si am cautat la litera X. Nu mai exista substantivul xenofobie.
   Cred ca in vis mi s-a aratat constiinta colectiva.
   Cand m-am trezit am stiut ca intre aceasta viziune nocturna si realizarea ei in practica exista o simpla bariera care poate fi spulberata. Implinirea visului are nevoie de foarte putin. Este nevoie ca toate cele sapte miliarde de suflete sa descatuseze un sentiment: iubirea fata de aproapele.

joi, 29 decembrie 2011

Inamicul din mine

   "Ca tot omul, și eu sunt propriul meu dușman..." - Henry Miller
  
   Trăiesc cu mine însumi 24 din 24 de ore, șapte zile din șapte, 365 din tot atâtea. Sunt propria mea "umbră", chiar și în zilele înnorate. Chiar și când visez nu există scenă în care să nu fiu și eu acolo. La voi e cumva altfel?
   În dansul vieții îmi sunt partenerul de tango, și adesea mă calc pe picioare. Mă analizez, mă critic, mă apostrofez, mă cert și apoi mă împac cu mine însumi.
   Prin dorințele, prin simpatiile și antipatiile mele, prin orgoliile, prin iubirile și dușmăniile mele ajung mult prea des să mă rănesc. Uneori "sângerez".
   Sunt așa cum mă văd.
   Uneori mă plictisesc de mine însumi. Îmi spun precum unor musafiri care și-au uitat drumul spre propria casa: "Radule, omul vine, dar mai și pleacă!"
   Niciodată nu sunt singur dar niciodată nu sunt liber.
   Doar atunci când îmi voi fi ritmat perfect pașii în dansul cu mine, voi fi propriul meu prieten și voi fi făcut din doi unul singur .
  
   "...știu și că sunt propriul meu salvator" - Henry Miller

miercuri, 28 decembrie 2011

Operatii pe suflet deschis

   Pentru a putea fi ajutati, in fata doctorului si a preotului e necesar sa ne deschidem sufletele. In preajma artistilor sufletele se deschid spontan.
   "A fi langa" un artist este o notiune ce nu include nici timpul si nici spatiul. Si astazi pot fi langa Chopin ascultandu-i Nocturnele. Inca mai invat psihologie citindu-l atent pe Dostoievski. Il pot primi in suflet pe Iisus la Milano, unde iau parte cu inocenta unui prunc la Cina cea de taina (cand merg la Milano uit macar o zi de shopping si intru intr-o anume biserica). Rad si acum privind fascinat farsele mult prea tristului sir Charlie Chaplin.
   Vietile artistilor sunt diferite de ale noastre. Ei sunt lumanari singuratice care ard la ambele capete, oferind energii alternative si sublime pentru suflete deschise.
   Arta poate vindeca suferinte si uneori este singura si adevarata medicina a sufletului.
   Daca studiez cu ochi critic de psihiatru biografiile acestor creatori, dintr-un reflex imatur le-as recomanda internare si tratament. Ce blasfemie sa vreau sa tratez gratia divina! "Delirul creatiei" nu este patologic. Este nefericirea unui suflet gigantic prizonier intr-un trup mult prea mic.
   Artistii sunt bolnavi de talent, de har divin, iar maladia lor se vindeca numai atunci cand creaza. Acestia ne ofera farame din sufletele lor, pentru a face chirurgie estetica sufletelor noastre.

                                          Stefan Luchian - "Un zugrav (Autoportret)"

luni, 26 decembrie 2011

Intelepciunea populara

   Genetica ne-a aratat clar ca ne inzestram copiii cu genele noastre combinate (jumatate de la mama, jumatate de la tata). Contul lor ereditar este o depunere in cea mai sigura banca din lume, care nu poate fi nici jefuita si nici nu poate da faliment. Fiecare fiinta nascuta are propriul sau cont in propria sa banca, diferita ca organizare de bancile tuturor celorlalti si se numeste ADN (acidul dezoxiribonucleic).
   Cu mult inainte sa apara germenele gandirii stiintifice a existat intelepciunea populara.  Ea spune: "ce se naste din pisica soareci prinde" sau "aschia nu sare departe de trunchi". Acest mod de a analiza realitatea, simplu dar perfect, exista si va exista pana la capatul timpului.
   Psihologia ne explica rolul fundamental al educatiei date de parinti copiilor lor. Stiintele comportamentale ne descriu metode eficiente de relationare cu fiii si fiicele noastre. Intelepciunea populara a vorbit axiomatic despre "cei sapte ani de acasa" indemnandu-ne: "bate fierul cat e cald".
   Despre rolul prietenilor, al scolii si al societatii in general in formarea si slefuirea personalitatii umane avem biblioteci intregi si sunt foarte eficiente. Gandirea inteleapta dintotdeauna a avertizat: "spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti!"
Stiintele sunt variante de lux ale intelepciunii populare. Aceasta este unica, simpla, universala si vesnica. Nu este a nimanui dar ne apartine tuturor.
   Intelepciunea populara este gandirea ca arhetip




Ben Groossens - The Story of the Very Beginning