miercuri, 28 decembrie 2011

Operatii pe suflet deschis

   Pentru a putea fi ajutati, in fata doctorului si a preotului e necesar sa ne deschidem sufletele. In preajma artistilor sufletele se deschid spontan.
   "A fi langa" un artist este o notiune ce nu include nici timpul si nici spatiul. Si astazi pot fi langa Chopin ascultandu-i Nocturnele. Inca mai invat psihologie citindu-l atent pe Dostoievski. Il pot primi in suflet pe Iisus la Milano, unde iau parte cu inocenta unui prunc la Cina cea de taina (cand merg la Milano uit macar o zi de shopping si intru intr-o anume biserica). Rad si acum privind fascinat farsele mult prea tristului sir Charlie Chaplin.
   Vietile artistilor sunt diferite de ale noastre. Ei sunt lumanari singuratice care ard la ambele capete, oferind energii alternative si sublime pentru suflete deschise.
   Arta poate vindeca suferinte si uneori este singura si adevarata medicina a sufletului.
   Daca studiez cu ochi critic de psihiatru biografiile acestor creatori, dintr-un reflex imatur le-as recomanda internare si tratament. Ce blasfemie sa vreau sa tratez gratia divina! "Delirul creatiei" nu este patologic. Este nefericirea unui suflet gigantic prizonier intr-un trup mult prea mic.
   Artistii sunt bolnavi de talent, de har divin, iar maladia lor se vindeca numai atunci cand creaza. Acestia ne ofera farame din sufletele lor, pentru a face chirurgie estetica sufletelor noastre.

                                          Stefan Luchian - "Un zugrav (Autoportret)"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu