sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Alcoolul, romanul si psihiatria

Peste 30% din internarile in regim de urgenta intr-un Spital de psihiatrie din Romania sunt efectuate cetatenilor prezentand probleme legate de consumul de bauturi alcoolice. Sintetizand se poate spune ca motivele acestor internari sunt: tulburari ale comportamentului social in contextul consumului de alcool etilic (sub toate formele sale) si starea de sevraj la etanol. Alte probleme generate de consumul acestei substante si care impun internarea in regim de urgenta nu sunt semnificative statistic pentru procentul urias mentionat mai sus.
Alcoolicul este acea persoana care consuma mai mult sau mai putin regulat bauturi alcoolice, in ciuda problemelor cauzate de acest obicei (probleme familiale, profesionale, sociale, legale, precum si boli ale diverselor organe, aparute in timp).
O stare aparte care poate sa apara la alcoolici si care merita atentia este starea de sevraj etanolic. Starea poate avea diferite nivele de gravitate mergand de la simple tremuraturi ale extremitatilor, frica, probleme ale somnului si culminand cu sindromul numit delirium tremens. 
Acest sindrom este caracterizat prin tremuraturi generalizate ale corpului, transpiratie abundenta, febra, tulburari ale functionarii inimii, variatii ale tensiunii arteriale, modificari ale unor parametri biologici sanguini, modificari ale secretiilor hormonale, scaderea marcata a apararii imunitare si manifestari de aspect psihiatric (dezorientare spatio-temporala, delir, halucinatii, agitatie psiho-motorie). Rezolvarea aceastei urgente vitale intra in atributia unei echipe terapeutice formate din medic urgentist, medic specialist in terapie intensiva, daca este cazul, si psihiatru. Oricum acest sindrom poate fi abordat optim numai intr-o unitate spitaliceasca cu posibilitati de resuscitare cardio-respiratorie. Din nefericire in Romania nu se intampla asa. Cutumal, in lumea medicala, starea de delirium tremens este socotita ca o patologie strict psihiatrica si abordata ca atare iar aceasta modalitate de abordare monodisciplinara creste rata mortalitatii.
In afara acestei urgente, tulburarile psiho-sociale care apar in alcoolism sunt in responsabilitatea psihiatrului.
Dar, educarea cetatenilor de toate varstele de catre vectori de opinie sociali (parinti, cadre didactice, politicieni, persone din sfera media, etc) in legatura cu pericolele legate de consumul de alcool ar constitui preventia cea mai eficienta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu