duminică, 27 noiembrie 2011

Insomnia

Insomnia poate fi o boala in sine sau, cel mai frecvent, este un simptom al unei alte boli psihiatrice si nu numai. 
Insomnia poate fi:
  • de initiere -  atunci cand omul se simte obosit si este pregatit pentru culcare, se aseaza comod in pat si nu reuseste sa adoarma in mai putin de 20 - 30 de minute. Dupa aceasta perioada desi incearca sa adoarma devine din ce in ce mai nelinistit si somnul pare sa se indeparteze de el.
  • mediana - atunci cand somnul se initiaza la timp dar dupa cateva ore se produce o trezire  spontana, necauzata de factori perturbatori exteni (cum ar fi zgomotul, lumina etc) si nu se mai poate reinitia somnul decat dupa multe zeci de minute sau chiar ore.
  • terminala - atunci cand are loc o trezire intempestiva si neprovocata extern, cu cateva ore inainte de momentul in care individul avea obiceiul desteptarii.
  • totala - noaptea alba  nedorita.
Daca diminuarea duratei de somn, indiferent de tipul insomniei, se prelungeste pe un interval de mai multe nopti apar manifestari diurne precum: senzatie de oboseala, scaderea performantei intelectuale si fizice, diminuarea randamentului profesional. Daca numarul de nopti marcate de insomnie se prelungeste pot aparea stari de anxietate, depresie, neliniste psiho-motorie, irascibilitate, scaderea ingrijoratoare a capacitatii de concentrare si a memoriei, disfunctii sexuale.
In situatii extreme, de prelungire a unei insomnii, apar tulburari mentale de tipul dezorientarii, agitatiei psihomotorii extreme, iluzii, halucinatii, delir. Tot in aceste cazuri apar modificari biochimice, imunologice, metabolice si accelerarea mortii celulare in diverse organe.
Sfatul meu este ca odata aparuta o insomnie, care depaseste un interval de cateva nopti, indiferent de cauzele acesteia, in momentul aparitiei primelor manifestari de disconfort si neajunsuri socio-profesionale diurne sa va  adresati medicului psihiatru.
Va doresc nopti linistite! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu