vineri, 2 decembrie 2011

Munca si stresul

   Cica munca il innobileaza pe om. Dar cati nobili ati vazut muncind?
   Datorita crizei economice globale, la ora actuala se munceste mult si se castiga putin. Datorita faptului ca pentru aceeasi suma de bani castigati, ziua de lucru a unui cetatean creste de la o luna la alta, randamentul activitatii prestate scade. Deci produsul muncii scade, cel putin din punct de vedere calitativ. A munci mult nu inseamna a munci bine.
   De asemenea lipsa certitudinii unui serviciu stabil, a unui venit lunar constant dar si conditiile de munca din ce in ce mai precare, au devenit in ultima vreme o realitate cruda. Mersul la lucru este un factor de stres. Pentru romanii din Romania existenta reprezinta efort si umilinta. Pentru romanii care si-au cautat salvarea in lumea larga lupta pentru existenta inseamna umilinta si efort
   De fapt in ultimii trei ani, mai mult ca oricand viata insasi a devenit o realitate care ne streseaza.
   Stresul cotidian este una dintre cele mai importante cauze de imbolnavire. Trupurile se subrezesc, sufletele se mutileaza.
   A crescut frecventa bolilor cardio-vasculare si a scazut media de varsta la care acestea apar (ne mor tinerii de infarct miocardic), s-au inmultit cazurile de cancer, femeile nasc copii firavi, iar numarul bolilor copiilor a crescut alarmant. Batranii sunt lasati sa moara pentru ca sunt uzati.
   Sufletul reactioneaza si el cum poate: cu frica, cu tristete, cu suspiciune si insingurare.
   Va invit sa ne dezmeticim putin si sa reactionam toti ca o fiinta unitara, ca o constiinta globala: nu suntem marionetele nimanui.
   Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim.

  
    

6 comentarii:

  1. Mare dreptate in cele scrise mai sus. Dar rezolvarea cum o putem gasi?
    As putea spune ca de o buna bucata de vreme noi vietuim, nu traim. Este acelasi lucru cu a trai ca sa muncim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu exista medicamente pentru a vindeca hotia, lipsa de demnitate, harababura si mizerie sociala. Daca as avea, as arunca din avion prafuri pentru pentru nesimtire si indolenta peste intreaga Romanie.
    Trebuie limpede inteles ca noi ne alegem conducatorii, iar ei sunt de-ai nostri, dintre noi. Hai sa ne deparazitam tara! Trebuie sa constientizam conceptul de igiena sociala, atunci cand suntem in postura de a alege.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun, si ce ne facem daca 49% aleg una si 51% aleg pe ala care conform procentajului mai mic nu e ce trebuie?
    Eu cred ca ar fi timpul sa o luam invers. Sa ne vindecam intai noi de toate cele ca suntem mai multi decit o mina de conducatori...Igiena sociala, da, asta ne-ar trebui, dar incepind fiecare din casa si constiinta lui. La unii este posibil sa fie nevoie chiar de deratizare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lucrurile se fac pas dupa pas. Solutiile rapide miros a utopie pe zona asta sociala; ma gandesc la o singura solutie - pas cu pas sa incercam sa facem lucrurile cum trebuie intai in jurul nostru si, daca avem sansa sa fim in postura de a lua decizii majore pentru noi sau pentru altii, sa le luam pe cele corecte.
    Radu scria undeva ca societatea organizata se opune naturalului in sens de darwinism salbatic. Din pacate unele zone ale societatii in timp si spatiu sunt organizate tocmai pentru a maximaliza exploatarea unora de catre altii iar dominarea este realizata pe o paleta larga....de la forta bruta la manipulare consumerista. Credeti ca sunt marxist ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, eu nu cred ca esti marxist! Esti un liberalist curat. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Doar a gandi corect nu e suficient, mai trebuie sa actionezi corect. Materialul din care suntem claditi este de foarte proasta calitate, care nu rezista decat in spatele monitoarelor, in lumea reala apelam la pile si spagi, la trucuri care ni se par normale, dar care genereaza realitatea de sus pana la nivelul nostru si chiar mai jos. Suntem niste maiesti in a ne plange... si atat!

    RăspundețiȘtergere