joi, 8 decembrie 2011

Cine se teme de libertate?

   Noi ne temem de libertate. Pentru ca aceasta implica, pe langa drepturi si un grad mare de responsabilitate individuala si colectiva.
   Marea noastra majoritate se teme sa-si asume individual responsabilitati, pentru ca ar vrea sa suporte consecintele doar in grup. Liberalismul presupune asumarea faptelor. A nu se confunda liberalismul (care este un concept filozofic) cu liberalii.
   Oricum, noi romanii gestionam defectuos libertatea. Priviti-i pe alesii poporului de dupa decembrie 1989. Sunt niste lichele parvenite. Si cine i-a ales: rusii, americanii, turcii sau albanezii? Nu, dragii mei, noi i-am ales. Si nu numai ca i-am ales, dar i-am si ajutat sa creasca, sa se inmulteasca si sa se imbogateasca si acum ne plangem.
   O alta intrebare ar fi: cine sunt liderii nostri? Sunt cumva mosieri straini care ne-au cotropit? Nu, nu si iarasi nu. Sunt romani, alesi de noi si pe care-i ajutam in continuare, lasandu-i sa ne administreze averea. Sa nu ne ascundem dupa cuvinte: noi i-am ajutat si-i ajutam in continuare. Acest lucru s-a intamplat in toate regimurile postdecembriste.
   Peste tot in lume libertatea asumarii responsabilitatii este generatoare de anxietate. Nu sunt altii neaparat mai destepti decat noi. Au doar antrenament in ceea ce priveste alegerea. Stiinta alegerii se deprinde in timp. Psihoterapia lor pentru anxietate a constat in expunere individuala, progresiv crescanda, la factorii de stres (alegerea). Antrenamentul este psihoterapia. Numai ca noi nu prea mai avem timp! Haideti sa ne antrenam "mai cu talent".
   Detinem libertatea alegerii. Daca unora nu ne place cum iese, va rog sa nu uitam ca democratia este dictatura majoritatii.
http://www.youtube.com/watch?v=Pob0Nake-ew

Un comentariu:

  1. Eu nu i-am ales. Si din cate stiu nici tu. Dictatura majoritatii i-a ales. De aceea orasul ideal la Platon avea maxim 10.000 de locuitori. Pentru a se putea cunoaste intre ei si pentru a se putea intalni in agora . Subscriu, democratia este pentru oameni civilizati si informati. Lichelele de care vorbesti, numesc in particular alegatorul : bizonul !" Sa dam bizonului ce vrea !" sau "Daca asa a vrut bizonul !" Din lumea celor care traiesc de pe azi pe maine, din strafundurile mizeriei ingropate in alcool sau din lumea celor naivi, a gospodinelor care strigau de la geam la mineri : "Uite-l pe ala cu ochelari ! " sau " Da-i sa se sature golanul ! ", ce libertate putea iesi la suprafata decat cea a instinctelor, usor de manipulat de niste baieti, de altfel pregatiti sa manipuleze . Pe acesti alegatori nu-i streseaza alegerea, ci foamea. Toti trebuie sa mancam, fiindca fratele nostru porcul ( a se citi trupul ! ), trebuie hranit. Tineretul "a luat-o pe coaja", intelectualitatea supravietuieste si ea cum poate, unii la masa puterii , altii facand greva foamei,intr-un gest absolut eroic ( cazul d-nei invatator din Caracal Cristiana Anghel care a stat 2 luni in greva foamei).
    Noi, nu ne-am revenit dupa comunism . Constantin Radulescu Motru cand vorbea de democratie, vorbea despre un taran instarit, puternic, vorbea de invatatori si profesori cu un venit care le dadea un statut in societate, si la fel despre doctori, preoti, juristi, toti cei care creeau curente de opinie . Dar acestia au fost adusi de directivele NKVD-ului la pragul de subzistenta. Si astazi vedem vreo schimbare ? Da, poate doar juristii o sa-mi spuneti, si eu o sa va intreb machiavelic : "Oare de ce ?"
    Caragiale pleaca in exil, spunand : "Simt enorm, prevad monstruos !" Ne distram de cetateanul turmentat !!! , dar noi cu cine votam ? Acelasi carusel, aceeasi ei . Vreau altceva ? Trebuie sa cerem altceva . Si pentru asta trebuie curaj . Curajul de a fi in sfarsit liberi . Sa nu uitam ca in literaratura liberi cu adevarat sunt doar eroii . Cei ce cuceresc pentru ceilalti . Culmea e ca in viata e la fel . Si e al naibii de greu !

    Corneliu Dumitrache

    RăspundețiȘtergere