vineri, 9 decembrie 2011

Singuratate in duet

    Desi fiecare fiinta umana se supune, mai mult sau mai putin, legilor societatii careia ii apartine, in cadrul oricarei familii trebuie sa existe un "regulament de ordine interioara". In familiile noastre avem "functia" de sot si cea de "sotie". Pare hilar, dar nu poate sa existe nici o comuniune intre doi oameni care traiesc impreuna si nu-si iau foarte in serios atributiile.
    Toata lumea stie (din proprie experienta sau din auzite) ca pasiunea amoroasa, care este expresia unui instinct, se stinge in maximum trei ani. Daca nu stiati, imi permit sa va aduc in atentie ca aceasta constatare este rezultatul unor studii stiintifice, riguros efectuate pe grupuri mari de oameni (semnificative statistic). Aceste investigatii au fost efectuate de catre specialisti in stiinte comportamentale, din cele mai prestigioase universitati de pe mapamond (internetul este foarte generos in informatii pe aceasta tema).
    Studiile au putut fi efectuate cu precizie stiintifica deoarece indragostirea si pasiunea amoroasa produc modificari neuro-bio-chimice foarte exacte. In perioada pasiunii amoroase substantele care suprasatureaza sangele indragostitului sunt aproximativ aceleasi cu cele care intoxica organismul nebunului. Nu degeaba se spune ca "dragostea este oarba". Din pacate, sau din fericire (dupa caz), "vederea" revine, "nebunul" se calmeaza. Si nu in toate situatiile ne place ceea ce vedem dupa "insanatosire". Atunci este momentul adevarului, al testarii compatibilitatii dintre cei doi.
    Inainte de a oficializa o relatie, este neaparat necesar ca partenerii sa discute "la rece" (sau chiar sa puna pe o hartie numai de ei stiuta) normele dupa care vor trai, sper, toata viata. Trebuie spus de la bun inceput ceea ce asteapta fiecare de la celalalt. Trebuie sa discutati cu rigurozitate despre dorintele voastre si responsabilitatile pe care vi le veti asuma. Casatoria nu trebuie sa fie rezultatul pasiunii, ci al iubirii calme.
   Daca pe parcursul traiului in comun, care nu este mereu "dulce ca mierea", apar neintelegeri, apelati la "regulamentul de ordine interioara" pe care l-ati stabilit in comun de la inceput. Daca nu ati facut acest lucru neintelegerile pot degenera in conflicte iar conflictele pot cauza un adevarat razboi domestic.  Aceasta conflagratie se numeste conjugopatie si este o boala de care sufera familia. De fapt nu exista conjugopatie ci conjugopatii, cum nu exista boli ci doar bolnavi. Reprosurile, resentimentele si invinovatirile sunt ingredientele forte ale imbolnavirii unui organism numit familie. Divortul este doar o solutie extrema si de nedorit. Seamana cu o amputatie care salveaza doua vieti, dar nu si doua suflete. Rezolvati disensiunile pe cale pasnica. Oricum daca intr-un final nu se ajunge la un consens este de preferat o despartire decat o conjugopatie cronica. Aceasta este si ea nociva fiind un cancer al sufletelor care se incadreaza in zicerea "boala lunga, moarte sigura".
   Nu va uniti destinele atunci cand "va ia valul"!!!
     Casatoria nu este un joc.

6 comentarii:

  1. Nu numai "valul" de care amintesti e vinovat!Oamenii nu raman la fel.Evoluam de multe ori diferit de modul in care o face partenerul nostru.Multi tineri se casatoresc la varsta adolescentei tarzii si viseaza de cele mai multe ori la o primavara perpetua a relatiei de cuplu.Adaugand langa lipsa maturitatii,experienta maternitatii(sau paternitatii),aparitia problemelor de sanatate,a celor financiare intelegem de ce relatia de cuplu se transforma si ea cu trecerea anilor.Daca dragoste nu e, nimic nu e!Dar daca iubirea(nu "indragosteala")si-a facut loc intre cei doi, toate problemele pot fi depasite!Putina intelepciune,macar a unuia dintre parteneri,nu strica!
    In alta ordine de idei,casatoria nici macar nu e obligatorie!E o cutuma a societatii care nu neaparat uneste destinele!
    Misha Danila

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai, eu nu vorbeam despre vina!
    Mi-am permis niste sfaturi pentru cei ce doresc sa-si traiasca viata in cuplu.
    Bineinteles ca insuratoarea cu acte nu este obligatorie pentru a intemeia un cuplu functional, armonios si fericit.
    Nu pledez pentru acte. Sunt chiar un opozant al cutumei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Poti forma o FAMILIE si fara acte. Iubire calma sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iubirea nu este echivalentul "indragostelii'. Ea nu poate fi altfel decat calma, linistita, totala. Iubirea nu are limite,nu are reguli, nu e la indemana oricui.Exista insa si fericiti sau nefericiti care stiu si pot iubi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Iubirea nu este echivalentul "indragostelii". Nu are limite, nu are reguli, nu e la indemana oricui. Nu poate fi altfel decat calma, linistita si totala. Exista insa si fericiti, sau nefericiti, ce stiu stiu si pot iubi...

    RăspundețiȘtergere
  6. iubirea calma si calda...oare cum o fi?

    RăspundețiȘtergere