joi, 12 ianuarie 2012

Puncte cardinale

   Pentru a nu orbecai prin viata, ca analfabetii prin biblioteci, avem nevoie de coordonate clare si stabile. Asa e zamislit omul. Toti avem o busola a fiintei care, ca orice busola, "striga" dupa repere, cerseste puncte cardinale. Acul acestui "instrument" cauta nordul. Pentru uimitorul dispozitiv sufletesc nordul este fericirea. Dar cand exista nord, implacabil avem si sud si est si vest.
  Noroc ca lumea asta are totusi repere, chiar daca uneori nu ne plac, ne dezamagesc sau ni se pare ca ne incurca... si chiar daca unii incearca sa le ascunda de noi. Si in cea mai salbatica anarhie putem gasi un nord.
  Nu putem fiinta fara contrarii. Nu exista bine fara rau, nu exista frumos fara urat, cum nu exista tarm fara ocean. Indiferent cum este aranjata, lumea are punctele ei cardinale comune. Tuturor ne sunt necesare coordonatele. Daca nu avem grija sa ne procuram harta cea buna vom trai intr-o deriva dureroasa. Harta se distribuie gratis. Trebuie doar sa privim atent in jurul nostru.
   Minti necoapte confunda aceasta busola si al ei cortegiu de puncte cardinale cu un sistem tiranic de ingradire a libertatii. Imi permit sa le spun ca tocmai lipsa coordonarii ii priveaza pe ei de libertate.
   Avem nevoie de legi laice si religioase, avem nevoie de institutii, avem nevoie de profesori, de parinti si de... istorie.
   Nu trebuie sa uitam ca oamenii ajung cel mai adesea sa intalneasca "nordul" doar in doi. Trebuie sa ne mai intoxicam si cu putina nefericire, pentru a putea trai cu recunostinta extazul din nectarul fericirii.
   Toti vrem nordul. Vom ajunge, mai devreme sau mai tarziu si acolo! Putina rabdare... pe calea spre fericire trebuie sa intelegem bine si estul, si sudul si vestul.
   Suntem infiorator de ipocriti. Ne e rusine sa recunoastem ca ne plac banii. Nu are de ce sa ne fie rusine. Ne plac banii pentru ca ne sunt necesari! Trebuie doar sa intelegem ca argintilor le poti fi sclav, dar le poti fi si stapan. Daca esti treaz atunci cand nu dormi, realizezi ca posesia banilor iti poate stabiliza busola. Sunt si ei un punct de reper. "Banii sunt ochiul dracului" doar daca nu-l ai pe Dumnezeu cu tine.
   Aud ingrijorator de des oameni afirmand ca sunt liberi si ca nu au nevoie de repere comune, pentru ca acestea sunt desuete. Mi-e mila de ei. Tocmai reperele comune, mai vechi sau mai noi, mai bune sau mai rele ne pazesc de naufragii sufletesti.
   Daca sunteti in deriva intr-un ocean de disperare, vi s-a defectat sistemul de navigatie si nu mai vedeti nordul, strigati-ma!
   Va voi oferi busola de salvare! Punctele cardinale sunt la locul lor si asa vor ramane.  

  
      J. M. W. Turner - "The Bell Rock Lighthouse"
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu