miercuri, 14 decembrie 2011

Suflet in oglinda

 
   Sufletul unui om se reflecta si isi vede imaginea in sufletele celorlalti. Exista si metoda autoevaluarii, dar daca aceasta este folosita mereu si in exclusivitate, ea da gres pana la urma. Nu ne putem aprecia mereu singuri si de aceea trebuie sa fim deosebit de atenti la reactiile celorlalti atunci cand "aruncam cu piatra in balta". Nu de alta, dar face valuri. Nimic nu poate fi descris fara a avea un sistem de referinta.
   Comportamentul uman se formeaza prin interactiunea cu ceilalti. Bineinteles ca nu toti ne vor binele si nu toti isi exprima sincer parerea despre noi, dar cred ca e adevarata zicala: "Daca-ti spune unul ca esti beat il trimiti la plimbare, daca-ti spun doi te uiti urat la ei, dar daca-ti spun mai multi... chiar trebuie sa te duci la culcare". Eu am incredere in bunul simt al constiintei colective. De-a lungul istoriei, sufletul colectiv se mai tulbura si mai greseste, dar per ansamblu acesta exprima cu precizie vointa individului mediu standard.
   Individul mediu standard (notiune de statistica sociala) este cu atat mai valoros cu cat sunt mai multi indivizi valorosi in societate. Daca le dam in cap sau ii alungam in lumea larga pe indivizii valorosi este problema noastra a tuturor. In acest caz nefericit constiinta colectiva devine mai subreda si mult mai supusa luarii unor decizii proaste.
   Sofocle, geniul tragediei antice grecesti, spunea: "Eu văd că noi, toţi cei care traim in aceasta lume, nu suntem decât nişte imagini sau fantomatice umbre". Omul care se insingureaza si care scarbit de societate isi zavoraste usa sufletului devine fantoma lui Sofocle.
   Nu putem trai izolati si numai impreuna putem da consistenta materiala "fantomaticelor umbre".
   Am ales democratia. Trebuie sa ne intre bine in cap ca individul mediu standard conduce acest tip de societate. Noi trebuie doar sa-l mentinem destept si puternic.

                                                         Salvador Dali
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu