duminică, 11 decembrie 2011

Comunicarea interumana

   Vorbirea a fost darul lui Dumnezeu facut oamenilor, pentru ca acestia sa se poata intelege intre ei. Sunt la moda teoriile despre comunicarea non-verbala, si curg rauri de cerneala dezvoltandu-se variatiuni pe aceasta tema. Se discuta depre limbajul gesturilor, interpretarea mimicii si a pantomimicii sau despre comunicarea telepatica. Toate acestea sunt adevaruri, dar reprezinta mai putin de 5% din posibilitatile de comunicare interumana si aceste modalitati de relationare pot fi folosite de catre persone initiate, antrenate sau inzestrate.
   Marii majoritati ii ramane vorbirea articulata si scrisul in propozitii, pentru a se face inteleasa. Si "slava Domnului", nu-i ramane putin. Avem suficiente cuvinte in vocabular si posibilitati de modulare a tonului incat nu putem sa ne plangem ca nu ne intelegem.
Daca vreti sa fiti intelesi, vorbiti!
   Comunicati prin viu grai sau in scris. Nu stiu ce savant a scos zicerea "Si tacerea este un raspuns". Nu este adevarat. Tacerea este interpretabila si da nastere la mai multe raspunsuri posibile, conform interpretarii fiecaruia. Ne facem noi gresit intelesi si cand vorbim sau scriem, cum sa avem pretentia sa fim intelesi prin tacerile noastre.
   Graiul articulat ne deosebeste de maimute, ca acestea par a "se intelege" prin datul din labe.
   Atunci cand vreti sa va intelegeti cu cei din jur, nu pastrati taceri "semnificative". Vorbiti cu copii, cu parintii, cu iubitul sau iubita, vorbiti atunci cand mergeti la interviu pentru un serviciu, pentru ca nimeni nu va citeste gandurile, sentimentele, dorintele. Uneori nu suntem intelesi nici atunci cand vorbim. Nu puneti mereu pe seama interlocutorului faptul ca nu va intelege. Uneori este nevoie de reformulare, iar alteori e necesara modularea reformularii. Daca doi oameni normali doresc sa se inteleaga prin cuvinte, nu au cum sa nu se inteleaga, decat daca e vorba de reavointa.
   In mediul social exista uneori situatii particulare. Nu se doreste sa fiti intelesi. Atunci vorbiti mai tare, puteti chiar si sa strigati.  Chiar este indicat. Cei ce stau prea mult pe scaunul puterii par sa-si fi pierdut aptitudinea comunicarii prin cuvinte. Sau mai bine zis a ascultarii cuvintelor.
    Una dintre putinele situatii in care o dizertatie de anvergura balzaciana poate fi anulata non-verbal este mersul la votul electoral. Atunci se tace si se face un singur gest ferm cu stampila.
    Votati cu un gest, dupa ce ati interpretat mii de fraze.

2 comentarii:

  1. Uneori cuvintele sunt doar...cuvinte. Un exemplu concret il constituie repetitia. E bine stiut ca aceasta figura de stil are drept scop evidentierea unui cuvant sau grup de cuvinte. In realitate,si nu in putine cazuri,demonetizeaza cuvantul...E adevarat ca tacerea naste interpretari dar si cuvantul -naste monstri.Sunt pro comunicare, pro cuvant-nu cuvantare, insa, sa nu uitam ca de cele mai multe ori cuvantul poate rani cu mult mai mult decat tacerea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cuvintele sunt doar cuvinte in pliscul papagalilor.
    In alta ordine de idei, mi-am permis sa incurajez comunicarea sincera in familie si societate, precum si luarea de cuvant atunci cand e cazul.
    Multa tacere in Agora prevesteste dictatura.

    RăspundețiȘtergere