miercuri, 28 august 2013

Singurătatea de la marginea lumii (nuvelă) - Cap. II


De când se știa, Jacob nu avusese ceea ce oamenii numesc amintiri. Nu rememora fapte, întâmplări, texte sau ecuații. Bagajul său mnezic era plin doar cu emoții, sentimente, pasiuni, toate acestea corespunzând doar câte unei culori, fără a fi legate de vreun eveniment sau gând. Câteodată când era trist lumea interioară îi devenea albastră, când era vesel totul se colora-n oranj. Când vedea fetițe îl invada verdele. Reveriilor le era alocată policromia blândă a toamnei. Când a făcut greșeala de a le relata părinților despre lumea sa personală aceștia l-au dus grabnic la psihiatru. Noroc că doctorul era un băiat dezghețat. Neînțelegând de la început ce-i spune Jacob, si-a propus să nu mai analizeze cazul ca la carte. Discutând cu Jacob vreo trei ore, a ajuns, pe deplin convins, la concluzia că-i poate liniști pe părinți:
- Doamnă, domnule, băiatul nu are nimic, nici vorbă despre vreun fel de maladie. E doar adolescent. Știți cum sunt ei, care mai de care mai aparte. E un copil deștept și cult și vă felicit pentru strălucita educație pe care i-ați oferit-o! Nu aveți motive de îngrijorare. Poftim cartea mea de vizită, dacă mai apare ceva, dar sigur nu va fi nevoie.
După consultație tatăl, sceptic, și-a arătat nemulțumirea spunându-i soției:
- Dragă, de ce n-am fost noi la Profesor, doctorul ăsta tânăr nu-mi prea inspiră încredere.
- De ce, dragule?
- Păi...  n-ai văzut? Era prea tânăr, dragă. E prea tânăr...
După încă vreo câteva replici soții Ford au lăsat-o baltă, pentru că de fapt Jacob îi îngrijorase doar prin relatările sale, în rest având un compotament ireproșabil. Jacob a regretat amarnic că s-a destăinuit în fața părinților. Ei nu cunoșteau limba culorilor și nici pe cea a emoțiilor fără gânduri.
După consultație, psihiatrul cel tânăr rămăsese într-o stare de bună dispoziție, aparent inexplicabilă și-și tot repeta ”Ce exemplar frumos al speciei umane, oare or mai fi ca el?”. A mulțumit hazardului în sinea sa. ”Noroc că nu l-a consultat Șeful, sigur l-ar fi înrolat pe băiat în studiul ăla al lui secret, pentru care i-au adus ieri, cei de la Compania ”Procentul”, un Porsche 911”, își mai spuse. Rememora cum Jacob îi spusese că n-a auzit de Da Vinci, în schimb îi descrise elegant și foarte subtil surâsul Giocondei. La început era cât pe ce să cadă în capcana psihiatrizării unei ființe pe care nu o înțelegea. Dându-și seama că băiatul nu supăra de fapt pe nimeni, ba dimpotrivă, prezența sa umplea atmosfera cu mult oranj, l-a crezut pe cuvânt. În continuare, Jacob îi descrisese academic grandoarea lumii fractalilor, declarând apoi candid că habar n-are cine a fost Benoît Mandelbrot. Spre finalul discuției copilul părea deja plictisit și începuse să fredoneze ”O, fortuna”. Doctorul nu l-a mai întrebat atunci de Carl Orff, fiind convins deja că Jacob nu și-ar fi amintit de el. ”Ce exemplar frumos al unei specii atât de urâte!” a mai murmurat din când în când, până la sfârșitul zilei, psihiatrul cel tânăr.
Va urma...
”Synesthesia Detector LE013” - Sam Abatgis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu