miercuri, 18 ianuarie 2012

O utopie numita libertate

   Pretul deplinei libertati este deplina singuratate.
  
   Omul, asa cum este plamadit, nu poate trai singur!
   Spiritul gregar ne caracterizeaza specia inca din zorii existentei sale.
   Libertatea este doar un concept pur filozofic, este doar o idee fara nici un exemplu in lumea concreta. Facand parte din specia umana traim in grupuri, interactionam in cadrul acestora si suntem dependenti unii de ceilalti. Chiar si cele mai simple interactiuni umane "arunca" libertatea in universul ei complet abstract. Cine cere nu e liber. Cine primeste nu e liber. Toti cerem si toti primim. Toti ne nastem cu instinctul de conservare individuala.
   Cel mai la indemana exemplu de libertate ca utopie se afla in cea mai intima forma de agregare sociala -  familia. Aici suntem prizonierii fericirii in cuplu. In familie "libertatea pestelui se termina in peretele acvariului". Si ce daca unii avem acvarii mari, cu dotari de lux? Familia este expresia sociala a instinctului de conservare a speciei.
   Cele doua instincte mentionate mai sus sunt "dusmanii" transformarii libertatii din abstract in concret.
   S-ar putea sa ma insel!
   Va rog sa ma contraziceti, sa ma convingeti de nerozia spuselor mele!
  
Bob Orsillo - "The Little Puppet Master"

Un comentariu:

  1. Exista momente in viata, pentru unii niciodata, cand libertatea pur si simplu se materializeaza, capata masa , astfel incit ajungi sa o simti fiziologic cu corpul . Descriptiv, as putea sa dau exemplul soldatului erou , care isi anuleaza instinctul de conservare si se pune in fata mitralierei , in dispret nu fata de viata, ci fata de adversar. Altii ii pot spune acestui mod de manifestare: " psihoza de razboi ". Ce sa mai zicem atunci de samurai ... sau mai aproape de noi europenii , un exemplu din antichitate, "furor teutonicus " de care s-au lovit romanii in luptele cu triburile germanice. Dar se poate vorbi despre libertate nu numai in momentele extreme . Nikos Kazantzakis . Epitaf : " Nu sper nimic . Nu ma tem de nimic. Sunt liber !" Si atunci, devine relevant ca la antipodul libertatii sta frica . Ea este cea care nu ne lasa sa fim liberi. Si nu am sa ma opresc la momentele extreme, desi nu-i asa si viata poate fi privita ca pe o lupta . Sa vorbim despre dragoste . Frica de-al pierde pe celalalt, reprezinta o alterare a sentimentului, pentru ca privesti dragostea ca pe o posesie . A mea , al tau ! Dragostea ar trebui sa fie altfel : " Eu sunt tu/ Si tu sunt eu .", am scris candva intr-o poezie de dragoste . Ulterior am aflat ca era si un aforism al calugarilor catolici din Evul Mediu, mistici, care astfel reflectau pozitia lor fata de Iisus . Contopire . Ca in simbolul Ying - Yang .Ca in simbolul androginului. Ca in Eminescu: " Mireasa sufletului meu ... " . Libertatea in iubire inseamna incredere . Inseamna a te oferi cu totul, fara a cere nimic in schimb . Jertfa . Femeia care te face sa te simti liber, cu ea fiind, ceva mai frumos nu ai a cauta .Barbatul care te face sa te simti libera, cu el fiind, deasemenea . Formand o familie sau nu , cautati androginul , cu 4 maini si 4 picioare, cu sufletul pereche implinit. Nu exista oameni perfecti, dar relatii aproape perfecte :-), puteti incerca .
    Tot ce am spus vine ca o completare a celor de mai sus . Instinctul de conservare se sprijina pe frica, ea fiind cea care ne incorseteaza libertatea .

    Corneliu Dumitrache ( Cordumi )

    RăspundețiȘtergere