duminică, 29 decembrie 2013

Nosografie


M-a întrebat un cetățean:
- Doctore, doctore, Hamlet era nebun?
I-am răspuns:
- ?!
A insistat, frisonând intelectual:
- Hamlet, știți dumneavoastră... personajul lui Șecspir, avea schizofrenie?
I-am răspuns:
- Du-te bă în pizda mă-tii!


2 comentarii:

  1. Și tu ce zici, Hamlet era din Danemarca, din Danemarca ? Dar a cui o fi fost din Danemarca ? Întrebări ale unor babe închipuite, într-o după-amiază călâie, stând pe prispă și clădind la gura lumii, cu întrebări lipsite chiar de valoarea interogației. Săracu, auzi fă ! era și prinț ! L-a văzut pe tat-su mort și a vorbit cu el ... Exact ca Saveta noastră, cu Vasile al ei, anu trecut. Un dialog fictiv, dar uman până la urmă, fiindcă ar fi doar o curiozitate sătească, lipsită de răutate, ceva de dragul conversației și dorința unor babe de a ști despre tot ce mișcă prin preajma lor. O apropiere țărănească de omul Hamlet ... A cui o fi Hamlet, din Danemarca ?
    În schimb întrebarea : Auzi, Hamlet o fi fost schizofren ? nu are nimic cu : A fi sau a nu fi ? cu drama unui om, cu spiritului lui, cu omenia ! Cui și la ce folosește așa o întrebare, dacă nu unui om meschin, cu un suflet mic . Parșivă întrebare ... Nu puneți adevăruri în gura unor nebuni ! Nici ca metaforă, nici ... dacă ...
    Auzi, doctore, Hamlet era schizofren ? nu poate fi întrebarea unui intelectual. O astfel de întrebare, nu poate avea drept răspuns decât un șut în cur ! O astfel de întrebare nu poate decât să ofenseze . Pentru că aruncă, nu în derizoriu, ci în rahat, la hazna, un monument al poeziei și al spiritului uman.
    Să facem un exercițiu de imagine. Trimitem în spațiu către o civilizație inteligentă, extraterestră, această piesă Hamlet, cu o notă de subsol : conform dogmelor și analizei unei echipe de medici psihiatri, personajul Hamlet, un om, entitate inteligentă de pe planeta noastră, este un schizofren. Urmează definiția schizofreniei, conform DSM .
    Restul e tăcere.
    Așa că subscriu ... Nu poți face din suflul liric, sunetul unui cur și să-l folosești apoi ca trompetă !
    P.S. ( doar de amuzament ) Ne-a parvenit răspunsul de la civilizația extraterestră, care sună cam așa :
    Băi, oameni buni, Titus Andronicus ... era om ? Că dacă da ... noi nu am vrea să vă mai vizităm. Chiar deloc !

    RăspundețiȘtergere